lusse bullar


mamma,tilda,kalle och jag bakade lusse bullar
RECEPT:
margarin eller smör 175g
mjölk 5dl
jäst 50g
salt ½tsk
socker 1½-2dl
finstött saffran 1g
ägg 1st
russin 1-1½dl
vetemjöl ca 1½liter
PENSLING:
ägg
Smällt matfettet i en kastrull och häll i mjölken.Låt blandningen bli ljummen(ca+37 grader).Lös upp jästen i lite av degspadet,salt,socker,saffran, eventuelt ägg och russin.Rör ner så mycket mjölatt degengår lätt att arbeta och släpperdegbunkens kanter.Strö över lite mjöl,lägg på en bak duk och låt degen jösa på dragfri plats ca 30 min.Arbeta degen några minuter i bunkenoch ta sedan upp den på mjölat bakbord.Knåda den smidigt.Baka ut den till lussekatter,längder,,kransar eller stora julkakor.garnera eventuelt med russin.Lägg bröden på bakplåtspapper eller smorda plåtar.Jäs dem,övertäcka,till knappt dubbelt storlek, ca 30 minuter.Pensla bröden väl med upp vispat ägg.Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 225-250 grader i 5-10 minuter.Grädda längder och stora julkakor i nedre delen av ugnen i 200-225 grader i 15-20 minuter.Låt bröden svalna under bakduk.
(LYCKA TILL MVH KKAJSA♥)
Kommentarer
Trackback